Katolički dječji vrtić Eden

Vrtićarci iz Edena u posjetu lovcima i šumarima u Starim Jankovcima

Lovci Lovačkog društva „Jastreb” iz Starih Jankovaca danas su bili domaćini mališanima Katoličkog dječjeg vrtića Eden iz Vinkovaca. Iako vrijeme baš i nije nabolje poslužilo te je izostao odlazak u samu šumu, i prezentacija u Lovačkom domu nadomak Starih Jankovaca kao i boravak u lijepom okolišu ovoga objekta, bili su dovoljni za zadovoljstvo mališana.

Inače, današnji posjet dio je projekta „Djeca s lovcima i šumarima u prirodi” koji je Županija pokrenula 2019. godine, ali je stao zbog epidemije te se sada ponovno intenzivira.

„Sad se ponovno vraćamo u tu priču, a ideja je da vrtićka djeca i osnovnoškolska djeca od prvog do četvrtog razreda posjećuju lovačke domove i vide što rade lovci, što rade šumari u prirodi i da se upoznaju s puno stvari. Odredili smo pet lokacija, ovdje u Starim Jankovcima te u Cerni, Vrbanji, Antinu i Korođu. Program je namijenjen djeci iz cijele županije i pozivam vrtiće i škole da se jave u Upravni odjel za poljoprivredu i mi ćemo organizirati takve izlete”, istaknuo je Krunoslav Buhač, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu VSŽ.

Riječ je, istaknuo je Buhač, o pet doista reprezentativnih lovačkih domova, a baš takav je i u Starim Jankovcima.

„Ljepota Lovačkog doma i okoliša plod je dugogodišnjeg rada svih ljudi koji ovdje baštine lovstvo i lov već dugi niz godina. Društvo postoji od 1935. godine i to je rad i trud koji se vidi, a ovaj dom je ogledalo toga”, istaknuo je Dejan Domitrović, lovnik i lovočuvar u Lovačkom društvu „Jastreb” Stari Jankovci.

Uz boravak na otvorenom, mališani su danas imali priliku upoznati životinjski svijet obližnjih šuma kroz eksponate izložene u prostoru doma. Druženje s lovcima, istaknuo je Domitrović, prilika je i da se kod najmlađih izbjegnu pogrešni stereotipi i stvori prava slika o lovačkom svijetu. A to, kazao je, nikako nije samo puki odstrel divljači, koji čini tek nekih 10 posto lovnogospodarske osnove, nego ponajprije hranidba i očuvanje divljači te uopće očuvanje prirode i druženje.

A najmlađi su i ovaj put imali niz pitanja, spremno odgovarali na upite te podijelili i neka svoja iskustva i znanja o životinjama. Djeca u imala priliku čuti i naučiti puno novih informacija o prepariranim životinjama (divlja svinja, lane, fazan, kuna zlatica, kuna bjelica, itd..), također su te životinje smjeli dirati što ih je izuzetno oduševilo! Nakon kratkog razgovora sa šumarima i lovcima, lovci su djeci odlučili pokazati kako uz pomoć psa love lisicu. Oduševljenje na dječjim licima teško se moglo prikriti. Ovaj izlet upotpunili smo dobro nam poznatim plesovima i raznim igrama (povlačenje konopa, glazbeni obruči i sl.).

 

Centar za postavke privatnosti

Obavezni

Potrebni kolačići za pravilno funkcioniranje stranice.

gdpr, redux_current_tab, PH_HPXY_CHECK

Advertising

Google Analytics

Ovi kolačići pomažu nam pratiti Vašu interakciju sa stranicom i detektirati potencijalne probleme.

_gat, _ga, _gid, _gat_gtag_UA_109604660_2, _ga_6GCV48RDD0

Other