Katolički dječji vrtić Eden

Mali vrtlari u Edenu

U KDV Eden se provode razne aktivnosti i projekti vezani za okoliš i ekologiju. Razvijanje ekološke svijesti djece i odraslih u našem vrtiću zahtjeva i ekološko djelovanje u zajednici uz uključivanje roditelja te vanjskih suradnika.

U sklopu eko dana i ekoloških aktivnosti koje provodimo u vrtiću, danas nas je posjetio Ivan Tutek, vlasnik OPG Tutek Ivan koji se bavi proizvodnjom i uzgojem prirodnog organskog gnojiva odnosno humusa kalifornijskih glista.

U suradnji s OPG Tutek Ivan, izradili smo tri povišene gredice u čijoj realizaciji su sudjelovali srednja i starija odgojna skupina KDV Eden.

Nakon što smo izabrali lokaciju za povišene gredice, iskorištene su daske od kojih je izrađen okvir za tri povišene gredice. Kad smo postavili povišene gredice, uslijedilo je zaštićivanje unutrašnjosti od korova i trave. Djeca su postavila stari karton na dno gredice i natopila ga vodom. Nakon toga, uslijedilo je skupljanje lišća po dvorištu vrtića koje su djeca postavila na karton natopljen vodom. Zatim, gredice su popunili zemljom obogaćenom humusom kalifornijskih glista, ali naši mališani sve više su bili nestrpljivi jer je krenula sadnja luka i salate. Prvo smo označili mjesto gdje će se saditi salata i luk, a nakon toga djeca su posadila salatu i luk te gredice zalila vodom. U sklopu eko dana, naša djeca su imala uistinu malu školu vrtlarstva. Nastojali smo prenijeti tradiciju koja se već pomalo i zaboravlja, ali na nešto moderniji način.

No to nije bilo sve jer su nam iz OPG Tutek Ivan donijeli i gliste za naše kompostište. Djeca su bila oduševljena glistama te su ih uz edukaciju kako ih koristiti za kompostiranje, imala priliku držati u rukama.

U vrtiću ćemo iskoristiti sav biorazgradivi otpad, uključujući i kore jabuka koje smo brali na Borincima, te ga skupljati tijekom zime kako bismo na proljeće s tom zemljom mogli saditi cvijeće.

Na kraju možemo zaključiti da su djeca bila oduševljena današnjom aktivnošću, a OPG Tutek Ivan ih je sve nagradio vrećicom glistinca koji mogu iskoristiti u svojim domovima.

Mi u vrtiću otkrivamo, upoznajemo što sve možemo učiniti da na Zemlji bude ljepše i zdravije živjeti. Zato ju čuvajmo i volimo, njegujmo i obrađujmo!